رنگ رنگی

طرز تهیه رنگینک بندری خوشمزه و مخصوص به روش سنتی بوشهری + نکات کلیدی

  • نوشته آوا
  • به روز شده در
  • در دسر

رنگینک چیست؟

رنگینک یک دسر سنتی و اصیل جنوب ایران است که بیشتر در استان بوشهر و مناطق بندری تهیه می‌شود. این دسر مقوی و خوشمزه با خرما، آرد، کره و مغز گردو تهیه می‌شود و به دلیل ارزش غذایی بالا، در ماه مبارک رمضان برای افطار و سحری و همچنین در مراسمات خانوادگی و مذهبی کاربرد دارد. رنگینک بوشهری به دلیل استفاده از خرمای مرغوب و کره محلی، طعمی منحصربه‌فرد دارد و در میان دسرهای ایرانی، یکی از ساده‌ترین و سریع‌الوعده‌ترین انتخاب‌هاست. در ادامه، طرز تهیه رنگینک خانگی ساده را به روش سنتی بوشهری همراه با نکات کلیدی و فواید سلامتی آن برایتان آورده‌ایم.

فواید سلامتی رنگینک

این دسر مقوی به دلیل داشتن خرما، منبع غنی از فیبر، پتاسیم و آهن است و برای تقویت سیستم ایمنی بدن، بهبود هضم و تأمین انرژی سریع مناسب است. گردو موجود در رنگینک، سرشار از امگا-۳ است که برای سلامت قلب و مغز مفید است. همچنین دارچین و هل به‌کاررفته در آن، خاصیت آنتی‌اکسیدانی دارند و به کاهش التهاب بدن کمک می‌کنند.

تاریخچه و اصالت رنگینک

رنگینک برای اولین بار در مناطق جنوبی ایران و به‌ویژه در بوشهر و بندرعباس تهیه شد. این دسر در گذشته با آرد برنج، خرمای تازه و روغن محلی تهیه می‌شد و به عنوان یک غذای مقوی برای سفرهای دریایی مورد استفاده قرار می‌گرفت. امروزه رنگینک به عنوان یک دسر سنتی در مهمانی‌ها و مراسمات ایرانی سرو می‌شود و در برخی مناطق به آن «رنگینک بندری» یا «رنگینک بوشهری» می‌گویند.

رنگینک در مناسبت‌ها

این دسر در ماه رمضان به دلیل ارزش غذایی بالا و انرژی‌زا بودن، برای افطار و سحری بسیار محبوب است. همچنین در شب یلدا به عنوان یک دسر مقوی و سنتی در کنار میوه‌های پاییزی سرو می‌شود. در مراسمات خانوادگی و مهمانی‌ها نیز به دلیل ظاهر زیبا و طعم دلپذیر، انتخابی ایدئال برای پذیرایی است.

رنگینک

تهیه شده توسط
  • زمان آماده سازی 20 دقیقه
  • زمان پخت 8 دقیقه
  • مناسب برای 6 نفر
  • میزان کالری 210 کالری

مواد لازم

موادمقدار
آرد سفید الک شده2 لیوان
مغز گردو خرد شده
می‌توانید از بادام یا پسته هم استفاده کنید
100 گرم
خرما بدون هسته رسیده
ترجیحاً خرماهای نرم و تازه
250 گرم
کره
ترجیحاً کره محلی یا کره بز استفاده کنید
200 گرم
دارچیننصف قاشق چای خوری
پودر هل
می‌توان از هل ساییده تازه هم استفاده کرد
نصف قاشق چای خوری
پودر قند برای تزئین
برای تزئین روی رنگینک
به اندازه دلخواه
پسته یا نارگیل پودر شده برای تزئینبه اندازه دلخواه

1 تفت دادن آرد

تابه‌ای متوسط را روی حرارت ملایم قرار دهید. آرد را الک کرده و به تابه اضافه کنید. به‌طور مداوم هم بزنید تا آرد طلایی و معطر شود (حدود ۸ تا ۱۰ دقیقه). مراقب باشید آرد نسوزد.

2 افزودن کره

کره را به آرد تفت‌داده‌شده اضافه کنید و هم بزنید تا کاملاً ذوب شود و با آرد ترکیب شود. حدود ۲ تا ۳ دقیقه دیگر تفت دهید تا خمیر نرم و یک‌دستی به دست آید.

3 اضافه کردن ادویه‌ها

دارچین و پودر هل را اضافه کنید و هم بزنید تا عطر ادویه‌ها درآید. حرارت را خاموش کنید ولی همچنان هم بزنید تا مواد نسوزند.

اگر از هل ساییده تازه استفاده می‌کنید، عطر رنگینک شما دوچندان خواهد شد.

4 آماده‌سازی خرماها

خرماها را پوست بگیرید و هسته آن‌ها را با استفاده از یک لوله خودکار تمیز یا نوک قاشق درآورید. به جای هسته، مقداری مغز گردو قرار دهید.

5 چیدن خرماها

کف ظرف مورد نظر را کمی چرب کنید. خرماها را به صورت منظم و فشرده کنار هم بچینید تا کل کف ظرف پوشیده شود.

6 پوشش آرد

ترکیب آرد و کره را که کمی خنک شده، روی خرماها بریزید و با پشت قاشق آن را صاف کنید تا کاملاً روی خرماها را بپوشاند.

7 سرد کردن

ظرف را به مدت ۲ ساعت در یخچال قرار دهید تا رنگینک کاملاً خودش را بگیرد و سفت شود.

8 تزئین و سرو

پس از سرد شدن، روی رنگینک را با پودر قند، پودر نارگیل، خلال پسته یا پودر پسته تزئین کنید. با چاقوی خیس برش‌های مربعی یا لوزی بزنید.

نکته‌های رنگینک

برای برش تمیز، چاقو را هر بار در آب خیس کرده و خشک کنید.
رنگینک را می‌توانید تا ۱۰ روز در یخچال نگهداری کنید. برای جلوگیری از خشک شدن، روی آن را با پلاستیک بپوشانید.
اگر کره محلی در دسترس ندارید، از کره گیاهی یا روغن نارگیل استفاده کنید.
اگر خرمای شما خیلی نرم است، می‌توانید آن را له کرده و با گردو ترکیب کنید، سپس به شکل توپک درآورید و در آرد بغلتانید.

پرسش‌های متداول رنگینک

آیا می‌توان از آرد گندم یا آرد برنج استفاده کرد؟ +

آیا رنگینک را می‌توان فریز کرد؟ +

چطور می‌توان رنگینک را برای مهمانی‌ها قالبی سرو کرد؟ +

جدول ارزش غذایی در هر وعده

مواد مغذیمقدار٪ نیاز روزانه *
🔥 کالری759.02 kcal-
🥩 پروتئین12.18 g%24
🌾 کربوهیدرات95.23 g%32
🍬 قند27.13 g%54
🥑 چربی38.90 g%56
🧈 چربی اشباع18.31 g%92
🥦 فیبر6.95 g%28
🧂 سدیم6.55 mg%0
* نیاز روزانه بر اساس رژیم 2000 کالری در روز
هنوز هیچ نظری ثبت نشده! ❤️‍🔥
می‌خواهید اولین نفر باشید؟ 😊
امتیاز و نظر شما کمک می‌کند این مقاله را بهتر کنیم! 🤍