طرز تهیه رنگینک بندری خوشمزه و مخصوص به روش سنتی بوشهری + نکات کلیدی
رنگینک چیست؟
رنگینک یک دسر سنتی و اصیل جنوب ایران است که بیشتر در استان بوشهر و مناطق بندری تهیه میشود. این دسر مقوی و خوشمزه با خرما، آرد، کره و مغز گردو تهیه میشود و به دلیل ارزش غذایی بالا، در ماه مبارک رمضان برای افطار و سحری و همچنین در مراسمات خانوادگی و مذهبی کاربرد دارد. رنگینک بوشهری به دلیل استفاده از خرمای مرغوب و کره محلی، طعمی منحصربهفرد دارد و در میان دسرهای ایرانی، یکی از سادهترین و سریعالوعدهترین انتخابهاست. در ادامه، طرز تهیه رنگینک خانگی ساده را به روش سنتی بوشهری همراه با نکات کلیدی و فواید سلامتی آن برایتان آوردهایم.
فواید سلامتی رنگینک
این دسر مقوی به دلیل داشتن خرما، منبع غنی از فیبر، پتاسیم و آهن است و برای تقویت سیستم ایمنی بدن، بهبود هضم و تأمین انرژی سریع مناسب است. گردو موجود در رنگینک، سرشار از امگا-۳ است که برای سلامت قلب و مغز مفید است. همچنین دارچین و هل بهکاررفته در آن، خاصیت آنتیاکسیدانی دارند و به کاهش التهاب بدن کمک میکنند.
تاریخچه و اصالت رنگینک
رنگینک برای اولین بار در مناطق جنوبی ایران و بهویژه در بوشهر و بندرعباس تهیه شد. این دسر در گذشته با آرد برنج، خرمای تازه و روغن محلی تهیه میشد و به عنوان یک غذای مقوی برای سفرهای دریایی مورد استفاده قرار میگرفت. امروزه رنگینک به عنوان یک دسر سنتی در مهمانیها و مراسمات ایرانی سرو میشود و در برخی مناطق به آن «رنگینک بندری» یا «رنگینک بوشهری» میگویند.
رنگینک در مناسبتها
این دسر در ماه رمضان به دلیل ارزش غذایی بالا و انرژیزا بودن، برای افطار و سحری بسیار محبوب است. همچنین در شب یلدا به عنوان یک دسر مقوی و سنتی در کنار میوههای پاییزی سرو میشود. در مراسمات خانوادگی و مهمانیها نیز به دلیل ظاهر زیبا و طعم دلپذیر، انتخابی ایدئال برای پذیرایی است.
رنگینک
تهیه شده توسط آوا- زمان آماده سازی 20 دقیقه
- زمان پخت 8 دقیقه
- مناسب برای 6 نفر
- میزان کالری 210 کالری
مواد لازم
| مواد | مقدار | |
|---|---|---|
| آرد سفید الک شده | 2 لیوان | |
| مغز گردو خرد شده میتوانید از بادام یا پسته هم استفاده کنید | 100 گرم | |
| خرما بدون هسته رسیده ترجیحاً خرماهای نرم و تازه | 250 گرم | |
| کره ترجیحاً کره محلی یا کره بز استفاده کنید | 200 گرم | |
| دارچین | نصف قاشق چای خوری | |
| پودر هل میتوان از هل ساییده تازه هم استفاده کرد | نصف قاشق چای خوری | |
| پودر قند برای تزئین برای تزئین روی رنگینک | به اندازه دلخواه | |
| پسته یا نارگیل پودر شده برای تزئین | به اندازه دلخواه |
1 تفت دادن آرد
تابهای متوسط را روی حرارت ملایم قرار دهید. آرد را الک کرده و به تابه اضافه کنید. بهطور مداوم هم بزنید تا آرد طلایی و معطر شود (حدود ۸ تا ۱۰ دقیقه). مراقب باشید آرد نسوزد.
2 افزودن کره
کره را به آرد تفتدادهشده اضافه کنید و هم بزنید تا کاملاً ذوب شود و با آرد ترکیب شود. حدود ۲ تا ۳ دقیقه دیگر تفت دهید تا خمیر نرم و یکدستی به دست آید.
3 اضافه کردن ادویهها
دارچین و پودر هل را اضافه کنید و هم بزنید تا عطر ادویهها درآید. حرارت را خاموش کنید ولی همچنان هم بزنید تا مواد نسوزند.
4 آمادهسازی خرماها
خرماها را پوست بگیرید و هسته آنها را با استفاده از یک لوله خودکار تمیز یا نوک قاشق درآورید. به جای هسته، مقداری مغز گردو قرار دهید.
5 چیدن خرماها
کف ظرف مورد نظر را کمی چرب کنید. خرماها را به صورت منظم و فشرده کنار هم بچینید تا کل کف ظرف پوشیده شود.
6 پوشش آرد
ترکیب آرد و کره را که کمی خنک شده، روی خرماها بریزید و با پشت قاشق آن را صاف کنید تا کاملاً روی خرماها را بپوشاند.
7 سرد کردن
ظرف را به مدت ۲ ساعت در یخچال قرار دهید تا رنگینک کاملاً خودش را بگیرد و سفت شود.
8 تزئین و سرو
پس از سرد شدن، روی رنگینک را با پودر قند، پودر نارگیل، خلال پسته یا پودر پسته تزئین کنید. با چاقوی خیس برشهای مربعی یا لوزی بزنید.
نکتههای رنگینک
پرسشهای متداول رنگینک
آیا میتوان از آرد گندم یا آرد برنج استفاده کرد؟
آیا رنگینک را میتوان فریز کرد؟
چطور میتوان رنگینک را برای مهمانیها قالبی سرو کرد؟
جدول ارزش غذایی در هر وعده
| مواد مغذی | مقدار | ٪ نیاز روزانه * |
|---|---|---|
| 🔥 کالری | 759.02 kcal | - |
| 🥩 پروتئین | 12.18 g | %24 |
| 🌾 کربوهیدرات | 95.23 g | %32 |
| ← 🍬 قند | 27.13 g | %54 |
| 🥑 چربی | 38.90 g | %56 |
| ← 🧈 چربی اشباع | 18.31 g | %92 |
| 🥦 فیبر | 6.95 g | %28 |
| 🧂 سدیم | 6.55 mg | %0 |
| * نیاز روزانه بر اساس رژیم 2000 کالری در روز | ||