چکدرمه
- نوشته رها
- به روز شده در
- در غذا ایرانی
چکدرمه غذای کجاست؟
چکدرمه (Chekdermeh) یک غذای سنتی ترکمن است که به دلیل سادگی و عطر و طعم منحصربهفرد خود محبوبیت زیادی در میان مردم ترکمن دارد. چکدرمه در اصل از استانهای ترکمننشین ایران، مانند استان گلستان، و همچنین ترکمنستان میآید.
چکدرمه سنتی ترکمن, بیشتر از هزار سال قدمت دارد که با پخت همزمان برنج، گوشت (معمولاً گوسفندی)، رب گوجه یا گوجه و پیاز به همراه روغن، آب و افزودنیهایی مانند نمک و فلفل به دست میآید.
چکدرمه که به نام های, چگدیرمه, چگدیرمه قورمه, پلو ترکمنی و چکرتمه هم شناخته میشود تا حدی به استامبولی پلو شباهت دارد.
چکدرمه معمولاً بهعنوان غذای اصلی در مجالس و مراسمها تهیه میشود. این پلو ترکمنی در اصل یک نوع پلو با گوشت است که با روشهای خاص ترکمنی طبخ میشود و بهطور عمده در دیگهای بزرگ ( دیگچههای مسی یا چدنی به نام قازان ) پخته میشود.
بهترین چکدرمه بندر ترکمن
چکدرمه گنبدی از رایجترین انواع چکدرمه است که در گنبدکاووس و شهرهای ترکمن نشین با گوشت گوسفند درست میشود.
چکدرمه دارای انواع دیگری مثل, چکدرمه با گوشت پرنده شکم پر, چگدیرمه با گوشت گردن گوسفند, چکدرمه با ماهی شکم پر نیز است که هرکدام طعم و مزه منحصر به فردی دارند.
مواد اولیه چکدرمه
مواد اولیه چکدرمه معمولاً ساده و در دسترس هستند, که شامل برنج, گوشت, پیاز, گوجه و یا رب و ادویه های دلخواه میباشد.
گوشت گوسفند استخوانی در طبخ چگدرمه این غذا را بسیار لذیذتر میکند.
بهجای گوشت گوسفندی میتوانید از گوشت گوساله، مرغ، بوقلمون و ماهی هم استفاده کنید.
چکدرمه مجلسی را میتوانید با خلال بادام و پسته، یا زرشک و کشمش که بهصورت خشک یا تفت داده شده هستند، تزئین کنید.
میزان کالری چکدرمه
میزان کالری چکدرمه به مواد استفاده شده بستگی دارد، اما بهطور کلی شامل گوشت، برنج و روغن میباشد که این ترکیبات میزان کالری را بالا میبرند.
یک وعده چکدرمه در حدود 600-700 کالری دارد، که این میزان بستگی به روغن و گوشت مصرف شده متغیر است.
برای آموزش طرز تهیه چکدرمه با گوشت گوسفندی در ادامه با سایت رنگرنگی همراه باشید.
طرز تهیه چکدرمه خوشمزه و مخصوص ترکمنی
تهیه شده توسط رها- مناسب برای 4 نفر
- زمان آماده سازی 45 دقیقه
- زمان پخت 45 دقیقه
- میزان کالری 600 کالری
مواد لازم
- گوشت گوسفندی 300 تا 400 گرم
- برنج 3 تا 4 پیمانه
- پیاز 1 عدد درشت
- رب گوجه فرنگی 1 تا 2 قاشق غذا خوری
- گوجه فرنگی 4 عدد متوسط
- زعفران دم کرده 2 قاشق غذا خوری
- روغن ترجیحا حیوانی به میزان لازم
- نمک و فلفل سیاه و زردچوبه به میزان لازم
- دارچین به میزان لازم (اختیاری)
- زرشک به میزان لازم (اختیاری) برای تزئین
- کشمش پلویی نصف پیمانه (اختیاری) برای تزئین
پخت گوشت
برای تهیه چکدرمه ترکمنی ابتدا گوشت گوسفندی را بههمراه کمی روغن داخل یک قابلمه مناسب تفت دهید تا گوشتها به خوبی سرخ شوند. سپس آنرا از قابلمه خارج کنید و کنار بگذارید.
پیاز را به صورت نگینی یا خلالی خرد کنید و در قابلمه تفت دهید تا سبک شود، سپس مقداری زردچوبه اضافه کنید.
پس از اینکه ادویهها با پیاز یکدست شدند، رب گوجهفرنگی را اضافه کنید و به خوبی تفت دهید تا طعم خامی رب گرفته شود، سپس گوشت سرخ شده را به قابلمه برگردانید و با دیگر مواد تفت دهید.
گوجهفرنگیهای پوست گرفته شده را رنده کنید و به قابلمه اضافه کنید و به خوبی تفت دهید تا مواد روغن بیندازند، سپس 3 لیوان آب جوش به قابلمه اضافه کنید.
درب قابلمه را بگذارید و اجازه دهید گوشتها به طور کامل بپزند (حدودا 3 ساعت زمان لازم است).
در انتهای پخت گوشت میتوانید به آن نمک, فلفل و در صورت تمایل دارچین اضافه کنید. اضافه کردن دارچین, به گوشت رنگ و لعابی مجلسی میدهد.
بعد از اینکه گوشت حسابی پخت و به خوبی نرم شد زیر آن را خاموش کنید. نباید آب گوشت به طور کامل کشیده شود، به این دلیل که برای پخت برنج به آب گوشت نیاز دارید.
آب برنج خیسانده شده از قبل را خالی کنید و در قابلمه مناسب بریزید, سپس آب گوشت را اضافه کنید. همانند درست کردن پلوی کته، باید آب گوشت تا یه بند انگشت روی برنج را بگیرد. برنج باید به صورت کته با آب گوشت پخته و دم بکشد.
بعد از دم کشیدن برنج، آن را درون دیس بکشید و تکههای گوشت پخته را بر روی آن بگذارید.